Aurinkoa risukasaan - Positiivinen mieli kuurina koronaan

Lamauttiko korona sinunkin maailmasi? Tutut ja turvalliset rutiinit hävisivät elämästä, reissut peruuntuivat ja ympärillä velloo kaaos? Mielentila vastaa kaamoksen pimeyttä, vaikka ulkona paistaa kevätaurinko? Tilanteesta johtuen, tämä on ymmärrettävää. Nyt saa harmittaa, ärsyttää, pelottaa ja hetkellisesti panikoida. Tilanne vaatii kuitenkin positiivista mieltä. Mutta mitä se edes on ja mistä sitä saa?

(3 min)

Korona levittää viruksen lisäksi pelkoa ja epävarmuutta.

Maailma ylösalaisin

Korona on iskenyt yllättävän kohokoukun tavoin koko maailman leukaperiin, ja entiset päättäväiset askeleemme muistuttavat aloittelijan salsatanssia. Tunnelma ja tekeminen ovat kaukana normaalista. Yrityksissä on käynnissä henkiinjäämistaistelu, on YT-neuvotteluita, lomautuksia, harrastuksia lopetettu, ravintoloita suljettu ja liikkumista rajoitettu. Sosiaalinen kanssakäyminen on rajattua, perhettä ja ystäviä on hankala tavata. Joillakin elämä on muuttunut valtavasti, toisilla vähemmän. Melkein kaikilla korona on vaikuttanut jollakin tasolla. Koskemattomia tilanteessa ovat vain geimerit sillä kaupasta saa edelleen sipsiä, Woltista ruokaa, eikä haittaa vaikka vessapaperi on loppu, sillä viikkoon vaihtamattomissa Calvineissa paistelee jo valmiiksi Addun kolme ruskeaa raitaa.

Ilmassa on epävarmuutta. Miten pitkään tässä menee? Miten taloudet kestävät tämän tilanteen? Vaikeutuuko matkustaminen tulevaisuudessa? Säilyvätkö työpaikat? Nähdäänkö enää linnanjuhlia, jossa presidenttipari kättelee satoja vieraita? On paljon kysymyksiä, joihin kukaan ei varmuudella osaa vastata.

Kysymyksien ja ihmettelyn takia korona ei levitäkään pelkästään virusta. Se levittää pelkoa, epävarmuutta ja lamaantumista. Markkinat todistivat, että pelko tarttuu herkemmin kuin itse virus. On helppo jähmeyttä ja jäädä paikalle ihmettelemään. Mitä tapahtuu, kun paikalle jää ihmettelemään liian pitkäksi aikaa? Mediassa on pelätty koronan vaikutusta alkoholismiin, ongelmiin kotona ja perheväkivaltaan. Mielenterveyttä ja sisua koetellaan. Tulee olemaan periksi antamista ja periksiantamattomuutta.

Voimaa positiivisuudesta

Olet varmasti huomannut, että huonoilla energiatasolla ja stressillä, ahdistuksella ja negatiivisilla ajatuksilla on korrelaatiota. Ymmärrettävästi väsyneenä murheet painavat enemmän. Välttääkseen periksi antamista, kannattaa mielestäni panostaa omaan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja positiiviseen mieleen. Mielentila voi olla hankala saavuttaa nykyisessä tilanteessa, mutta se on ainakin hyvä tavoite. Ja se ei varmasti tilannetta pahenna.

Heikoilla energiatasoilla mörköjen voimat tuntuvat ylivoimaisilta.

Positiivinen mieli ei tarkoita, etteikö nykyinen tilanne saisi pelottaa, ahdistaa tai harmittaa. On tärkeää antaa itsemme tuntea, mitä ikinä tunnemmekaan. Se ei myöskään tarkoita, että haasteet häviäisivät sen myötä. Positiivinen mieli tarkoittaa sitä, että voidaan harmitella, itkeä ja huutaa mutta lopuksi otetaan tilanne vastaan sellaisena kuin se on. Ja sitten tehdään tilanteesta niin hyvä kuin mahdollista.

Enkä tarkoita, että jokaisen täytyy olla energinen Duracell-pupu harrastaen päivittäin kotitreeniä, ja on aloittanut uuden harrastuksen iloiten sosiaalisessa mediassa karanteenin uusista mahdollisuuksista. Näinkin voi toki tehdä, ja itse olen saanut paljon energiaa muiden kannustavasta tekemisestä. Mutta toisien fiilistelystä ei saa tulla itsellensä riittämätön olo. Ei ole välttämätöntä tehdä isoja muutoksia ottaakseen askeleen kohti positiivista mieltä, tilanteeseen riittää hyvin pienemmätkin korjausliikkeet.

Luo hyviä rutiineja

Pienillä korjausliikkeillä voi panostaa hyviin rutiineihin. Rutiinit rytmittävät arkea, ja hyvät sellaiset tukevat energiatasojamme. Työmatkan voi korvata aamukävelyllä, muistaa ruokailla säännöllisesti, ulkoilee ja pitää kiinni unirytmistä. Näin huolehtii omasta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja energiatasot pysyvät hyvinä. Hyvät energiatasot edesauttavat jaksamista ja luo positiivista mieltä. Ja positiivisella mielellä vallitseva tilanne ei tunnukaan yhtä pelottavalta.

Tapahtumat eivät koskaan ole täysin meidän hallinnassa. Mutta miten yksilöinä reagoimme tapahtumiin, on vain ja ainoastaan meistä itsestämme kiinni. Pelko tarttuu, mutta niin tarttuu myös positiivinen mieli ja asenne. Vaikutetaan omilla teoillamme ja asenteellamme, mitä tartutamme muihin. Kannustetaan toisiamme ja pysytään aktiivisina, kuitenkin noudattaen varovaisuutta, linjauksia ja suosituksia. Paikalle pysähtyminen liian pitkäksi aikaa ja jatkuva murehtiminen ei tule auttamaan tilanteessa. Vaikka ei varsinaisessa sodassa ollakaan, soveltuu tilanteeseen varsin hyvin Tuntemattomaan sotilaan luutnantti Aution sanat:

”Missään tapauksessa ei saa jäädä tuleen makaamaan.”

Panostamalla kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin hyvien rutiinien kautta luodaan positiivista mieltä. Tämä antaa meille voimaa hyväksyä mörköjen olemassaolo, jonka jälkeen ne hapetetaan ja laitetaan sievään nippuun.

Emme varmuudella voi tietää, milloin tilanne normalisoituu. Emme varmuudella edes tiedä, miltä uusi normaali näyttää. Varmuudella voimme kuitenkin todeta, että positiivisella mielellä teemme nykytilanteesta paremman. Älä kasvata epävarmuutta ja pelkoa, vaan ole valaiseva aurinko rosoiseen risukasaan.

Älä ole wuhanenä, ole woittaja.

Anti-Corona Kevin

Seuraa Instagramissa:

Kevness100

Previous
Previous

Seitsemän vinkkiä rentouttamaan mieltä korona-aikana

Next
Next

Pareton periaate – Voinko hyödyntää sitä omassa elämässä?