Muutoksen neljä perustaa – vastuu, identiteetti, menetelmä ja tavoite

Oletko muutoksen tarpeessa, mutta huomaat jatkuvasti epäonnistuvasi? Vaikka tavoitteet olisivatkin kunnossa, et tunnu koskaan saavuttavan niitä? Miksi jotkut onnistuvat, kun toiset epäonnistuvat jatkuvasti?

Muutoksen tekeminen on haastavaa, se vaatii omistautumista ja pitkäjänteisyyttä. Tässä kirjoituksessa käydään läpi neljä muutokseen liittyvää tärkeää osa-aluetta, joilla parannat onnistumisen mahdollisuutta: vastuu, identiteetti, menetelmä ja tavoite

Mietin usein omia muutoksiani ja tekojani. Missä olen onnistunut? Missä epäonnistunut? Ja minkä ihmeen takia? Minua kiehtoo aivojen toiminta, tapojen muodostuminen, motivaatio, riippuvuudet (niin hyvässä kuin pahassa) ja rutiinit. Miten jonkun onnistuminen vaikuttaa niin helpolta? Miksi toiset taas epäonnistuvat jatkuvasti?

Vastuu

Jostakin muodostuu ajatus, että pitäisi tehdä jonkilainen muutos. Ajattelet toteutuksen olevan teoriassa helppoa, mutta käytännöstä löydät lukuisia haasteita joiden takia jättää leikki kesken - joskus ennen kuin se on edes alkanut.

Elämä on täynnä esteitä, hidasteita, rajoitteita ja yllätyksiä, olivat ne hyviä tai huonoja. Emme pysty vaikuttamaan jokaiseen asiaan, joka tapahtuu ympärillämme. Kaikista tapahtumista emme ole vastuussa. Jokainen meistä on kuitenkin vastuussa siitä, miten reagoimme asioihin, mitä teemme ja jätämme tekemättä. Tämä voi olla vaikeaa hyväksyä. Se voi olla vaikeaa sisäistää. Syyttävää sormea on niin helppoa osoittaa muihin kuin itseensä ja ratkaisuja etsitään helposti vääristä paikoista.

Muutoksen yhteydessä on hienoa jos saamme lähipiiristämme tukea. Uskomuksemme ja ideologiat antavat meille motivaatiota. Muutoksia ei kuitenkaan saada aikaiseksi, ellemme itse laita tikkuakaan ristiin. Kun ymmärtää ja hyväksyy että me olemme itse vastuussa teoistamme, olemme ottaneet ensimmäisen askeleen kohti muutosta.

Jos syyllistät epäonnistumisesta muita, ryvet itsesäälissä, teet mitä tahansa hölmöä uskotellen vian olevan muissa tai annat periksi, niin sinäolet kuitenkin vastuussa teoistasi.

Toinen askel otetaan uskolla. Kun uskot voivasti tehdä muutoksen, uskot voivasi muuttaa identiteettiäsi. ”Tällainen minä olen aina ollut, enkä tule muuttumaan”-ajattelutavalla et varmasti saa mitään aikaiseksi. Uskomuksesta tulee itseään toteuttava ennuste.

Kun ensimmäiset kaksi askelta on otettu, ollaan jo matkalla eikä tarvitse muuta tehdä kuin laittaa töppöstä toisen eteen.

Identiteetti

Vaikka puhut ja lupailet asioita, vasta teoilla saat jotain aikaiseksi. Ja sinä olet sitä mitä teet. Jos käyt töissä, olet työntekijä. Jos juot kahvia, olet kahvinjuoja. Tanssit? Olet tanssia. Identiteettisi muodostuu sinun teoistasi ja sinun käsityksestäsi itsestäsi. Kun haavittelet muutosta voit miettiä mitä sellainen ihminen tekee, jonka kohdalla kyseinen asia on päivittäistä elämää. Esimerkiksi jos tavoittelet painon pudotusta, on haastavaa olla syömättä liikaa ja vain tuijotella puntarin lukemia. Mieluummin voisit miettiä, mitä hyvässä kunnossa oleva ihminen tekee ja ottaa siitä mallia. Hyvässä kunnossa oleva ihminen ei todennäköisesti herkuttele joka päivä, hän varmasti urheilee jossakin muodossa, valitsee rappuset hissin sijaan ja panostaa monipuoliseen ruokavalioon.

Mikäli tarkoituksena on mahtua pienempiin housuihin, mitä jos sisällyttäisit identiteettiisi hyväkuntoisen ihmisen tavat, sen sijaan että nipistät jatkuvasti syömisestä ja ravaat vaa’alla? Väitän, että fokusoimalla identiteettiisisaat parempia tuloksia aikaiseksi, kuin sillä että tavoittelet elonpainon pudottamista kymmenellä kilolla.

Kun alat toistuvasti tekemään asioita jotka tukevat muutostasi, tulee siitä osa sinun identiteettiäsi. Muutos onkin osa sinua, ei pelkästään tavoite. Jotta muutoksesta tulee osa sinua, tulee siitä saada tapa ja lopulta rutiini. Ja se luodaan keskittymällä menetelmään.

Menetelmä

Fall in love with the process, and the results will come

Eric Thomas

Ajatukset ovat kauniita, teot vieläkin kauniimpia, sillä vasta niillä saadaan muutos aikaiseksi. Toimivan menetelmän kautta luodaan tapa, josta muodostuu rutiini. Tapaa kutsutaan rutiiniksi, koska se on jo niin automaattista, ettei sinun erikseen tarvitse muistaa tehdä sitä. Jos olet kahvinjuoja, hyvin todennäköisesti keität aamulla herättyäsi kahvia ilman muistutusta. Kun käyt vessassa, peset kädet. Kun tuttu tervehtii, tervehdit takaisin.

Samaa automatiikkaa haluamme muutoksellemme. Haluamme sisällyttää sen arkeemme siten, että siitä muodostuu tapa ja rutiini ja on osa elämäämme. Jotta saataisiin muodostumaan uusi rutiini, on hyvä suunnitelma valmiiksi, milloin ja missä tulee sitä harrastamaan.

Esimerkkejä menetelmistä

  • Jos olet päättänyt aloittaa lenkkeilyn, voit kirjatasuunnitelmaasi, että maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 17.00työpäivän päätteeksi menet 45 min lenkille.

  • Jos haluat pudottaa painoa, päätä että klo 11.00lounaaksi täytät lautasen ensin salaatilla ja vasta sitten kanalla ja lopuksiriisillä, et herkuttele aterioiden välissä ja illaksi syöt puuroa banaanilla jaet koske keksikulhoon.

  • Jos kirjoitat blogia, päätä että työpäivänjälkeen 17.00-18.00 edistät uutta kirjoitusta ilman mitään häiriötekijöitä hyödyntäenPomodoro-ajastinta.  

Huomaatko, että esimerkeissä ollaan mahdollisimman tarkkoja sen suhteen mitä tulee tehdä? Jo tämä itsessään tuo automatiikkaa uudelle rutiinille, ja helpottaa sinua onnistumaan tekemisessäsi. Kun hetki lyö, ei tarvitse muuta kuin tehdä. Näin ei mene pelkästään fiiliksen perusteella, ja tunnustele väsyneenä työpäivän päätteeksi että lähtisikö sitä lenkille vai ei.

Ja jos olet todella sisäistänyt, että vastuu on lopulta sinun ja haluat oikeasti muuttaa identiteettisiä, pidät menetelmästä kiinni. Jos haluat kohottaa kuntoasi, ja olet vuoden verran käynyt 45 min lenkillä kolme kertaa viikossa ma, ke ja pe klo 17.00, eikö silloin juokseminen ole osa sinua, ja varmasti kuntotaso on noussut merkittävästi lähtötasosta? Mitäköhän muita positiivisia asioita muutos voisi tuoda elämääsi?

Mutta jostainhan ajatus muutokselle tuli, ja sinulla on varmasi jokin tavoite mielessä. Tavoitteet ovat tärkeitä, mutta prioriteettijärjestyksessä kuitenkin viimeinen. Seuraavaksi perehdytään tarkemmin siihen, miksi näin on.

muutos, terveys ärsyke vastuu identiteetti, menetelmä, muutoksen

Sinä olet vastuussa teoistasi.

Tavoite

Tavoitteet auttavat meitä puskemaan oikeaan suuntaan, ne auttavat meitä visualisoimaan tulevaisuutta ja antavat motivaatiota. Samalla ne voivat sokaista meidät, ja toimia kompastuskivenä sillä tavoitteet itsessään eivät takaa onnistumista.

Useammalla henkilöllä voi olla sama tavoite, silti vain jotkut onnistuvat.

Jotkut ovat laihduttajia koko elämänsä samalla kun vyötärö kasvaa kasvamistaan. On tärkeämpää laittaa fokus toimivaan menetelmään, ja tarkkaan pohtia minkälaisen tavoitteen itsellensä asettaa muutoksen yhteydessä.

  • Ensi kesään mennessä olen laihtunut 10 kg

  • Puolen vuoden päästä jaksan juosta 30 min pysähtymättäkävelemään

Yllä olevat esimerkkitavoitteet voivat puskea meitä oikeaansuuntaan, mutten sanoisi niiden olevan optimaalisia. Tämän tyyliset tavoitteet ovatväliaikaisia, ja riskinä on että palaa vanhoihin tapoihin kun ne on saavutettu– ellei aseta sitten uusia tavoitteita, mutta mitä jos ne eivät motivoikaansinua enää tarpeeksi? Mitä jos palaakin vanhoihin tapoihin, koska on todistanutitsellensä voivansa saavuttaa jotakin? Silloin kaikki työ valuu hukkaan.

  • Olen terveydestäni huolehtiva ihminen. Teen päivittäin terveellisiä valintoja ruokavalioni ja terveyteni suhteen, herkuttelen kerran viikossa ja yksi välitavoitteistani on laihtua 10 kg seuraavaan kesään mennessä

  • Olen lenkkeilijä, juoksen useita kertoja viikossa ja yksi välitavoitteistani on jaksaa juosta 30 min pysähtymättä kävelemään puolen vuoden päästä

Nämä tavoitteet kuvaavat enemmän mitä henkilö tekeejatkuvasti, eli tavoite kohdistuu identiteettiin. Samalla on asetettu välitavoite, joka vie oikeaan suuntaan. Näiden tavoitteiden pohjalta pystyy helpommin luomaan toimivia menetelmiä, joilla mahdollistetaan päivittäiset toimenpiteet – kuten miten teen päivittäin terveellisiä valintoja ruokavalioni suhteen.

Esimerkkinä voisi olla:

  • Liikkuessani jalan valitsen aina portaat hissin sijaan

  • Aterioiden yhteydessä en syö jälkkäriä

  • Ma, ti ja ke herään 6.00 ja menen lenkille ennenkuin lähden töihin.  

Kun hyväksymme olevamme itse vastuussa siitä mitä teemme ja jätämme tekemättä, luomme itsellemme painetta. Tulee uskoa siihen, että pystymme muokkaamaan itseämme – eli muuttamaan identiteettiämme. Voi jopa olla niin, ettet aluksi täysin itsekään usko muutokseen,mutta olemalla pitkäjänteinen ja panostamalla toimivaan menetelmään, tuloksia tulee ilman tavoitteitakin. Menetelmää noudattaessa uudesta tavasta muodostuu rutiini, kun se on niin automaattista toimintaa, että se on jo osa sinua. Aseta tavoitteita jotka helpottavat sinua rakentamaan hyviä menetelmiä, laita samalla jokin välitavoite joka osoittaa sinulle oikeaa suuntaa. Älä keskity pelkästään tavoitteisiin, vaan fokusoi menetelmään. Tulokset tulevat ajallaan, kun vain jatkat tarpeeksi pitkään. Muista, että sinä olet vastuussa siitä mitä teet. Samoin sinä olet se, joka saavuttaa tulokset.

Tsemppiä kaikille, jotka koittavat saada muutoksen aikaiseksi.

Previous
Previous

Dopamiini ja sen vaikutus käytökseemme – himo on hurmosta suurempi

Next
Next

Kaifukuzen – Jatkuva palautuminen uupumuksen estäjänä (osa 2/2)