Etätyöskentely – Rakenna työpäivästä sinun näköisesi

Korona on siirtänyt monet toimistolta kotiin työskentelemään. Mitä haasteita ja mahdollisuuksia etätyöskentely tarjoaa, ja miten terveydestä huolehditaan tämän ohella?

(5 min)

Etätyöskentelyn parhaimpia puolia on mahdollisuus muokata työpäivästä oman näköinen. Itse pidän siitä, että voin piipahtaa luonnossa päivän aikana.

Maaliskuussa koronaviruksen myötä koko maailma mullistui, kaupasta hamstrattiin ruokaa ja vessapaperia, työskentely siirtyi kotitiloihin tai pahimmassa tapauksessa loppui kokonaan. Sosiaalinen kanssakäyminen oli olematonta, vapaa-ajan aktiviteetit vähenivät ja kortisalitasot nousivat epätietoisuuden mukana.

Alun jähmettymisen jälkeen löytyi uusi tasapaino suhteellisen nopeasti. Virus muokkasi nopeasti maailmaa, ja elämme nyt ”uudessa tavallisessa”. Yli miljoona suomalaista on siirtynyt etätöihin, ja monet haluavatkin jatkaa tapaa koronakriisin jälkeen.

On hienoa, että monet ovat nähneet kotona työskentelyn mahdollisuutena. Etätyöskentely tuo mukanaan kuitenkin myös haasteita, jotka on hyvä tunnistaa, jotta niille olisi helpompi tehdä jotakin.

Etätyöskentelyn haasteet

Suurimmat haasteet liittyvät monella työskentelytiloihin. Mikäli on perheellinen, tai samassa asunnossa asuu jostain toisesta syystä muitakin ihmisiä voi työrauhan saaminen olla vaikeaa. Kotona on paljon ärsykkeitä, jotka viestivät työn suhteen ristiriitaisia signaaleja. Sohva, telkkari, pleikkari ja likaiset pyykit voivat tehdä temppuja keskittymiselle, unohtamatta mahdollisia vaippasankareita, jotka viilettävät ympäri asuntoa. Häiriötekijäksi riittää toki myös se, että kämppis elää La Dolche Vitaa samalla kun sinä pyörittelet Exceleitä.

Toimiston tarjoama sosiaalinen elämä ottaa myös kolauksen. Kahvikonekeskustelut jäävät pois, työskentely muuttuu kokonaisuudessaan enemmän yksilölajiksi. Muutenkin sosiaalinen kanssakäyminen voi olla olematonta koronaviruksen takia.

Työn ja vapaa-ajan raja voi olla häilyvä. Jos muutenkin on taipuvainen katsomaan sähköposteja myöhään illalla, voi nykyinen tilanne pahentaa tapaa entisestään. Työntekijöillä saattaa olla luottamuspulaa toisiin, mietitään tekevätkö muut töitä. Saattaa mennä toisinkin päin, että stressi muiden ajatuksista pakottaa itsensä työskentelemään pitkiä päiviä. Ajatellaan, että mikäli ei olla Teamsissa/Skypessä vihreällä, niin sitten ollaan sluibailemassa jossain.

Monelle uusille työntekijöille tilanne on haastava. Miten uusi työ opitaan, tai miten tavataan uusia ihmisiä, jos tarkoituksena on istua kotona koko ajan? Miten työpaikkojen tulee valmistautua perehdyttämään uusia?

Liikkuminen kärsii. Työmatkat tarjoavat joillekin päivän ainoan liikunnan. Tauot unohtuvat helpommin kotona, lounas syödään samalla kun tehdään töitä. Välillä huomaa, ettei työpisteeltä ole noussut moneen tuntiin. Kaiken lisäksi mökkihöperyys alkaa tekemään temppuja, jos sisällä viettää liian paljon aikaa. Neliöt vähenevät ja seinät alkavat kaatumaan päälle.

Haasteista on moneksi ja ne vaikuttavat meihin eri tavalla. Joillekin tilanne on hyvin haastava, toisille hyvin helppo. Jos koetaan haasteita, vaikuttavat ne kuitenkin terveyteemme niin henkisesti, kuin fyysisestikin.

Ei ole olemassa ilmaista lounasta, eikä myöskään ilmaista terveyttä.

Etätyöskentelyn haasteet eivät ole ylitsepääsemättömiä, mutta vaativat toimenpiteitä. Hyvinvointikaan ei tule itsestään, vaan sen eteen pitää tehdä töitä. Terveydestämme olemme itse vastuussa, muutokset lähtevät itsestämme liikkeelle. Nyt koronakriisin myötä meidän tulee itsenäisesti toimia kapellimestareina omassa etätyöskentelyn sinfoniassa. Tämä onkin mielestäni paras mahdollisuus, mitä etätyöskentely tarjoaa.

Etätyöskentelyn mahdollisuudet

Ennen koronaa moni piti kotitoimistolla työskentelyä miltei mahdottomana. Pandemia muutti näkemystä vauhdikkaasti, tutkimuksen mukaan 76% onkin siirtynyt etätöihin. Nykyisen tilanteen takia tulee panostaa omaan kotitoimistoonsa ja sen myötä omaan terveyteensä. Nyt on vapaus ja mahdollisuus muokata työskentelytilaa ja tapojaan oman näköisiksi.

Toimisto tarjoaa meille paikan työskentelyä varten – sen voi myös nähdä vain toisena paikkana, jossa ”työskennellään etänä”. Ehkä asiakas ei ole samassa tilassa, tai osa tiimistä saattaa olla muualla. Täytyy oman työn kohdalla myöntää, että yllättävän paljon asioita hoidetaan virtuaalisesti, vaikka oltaisiinkin samassa tilassa. Välillä sitä pikaviestitellään, vaikka toinen istuisi vastapäätä.

Kodistakin saa tehtyä paikan työskentelyä varten. Kotona ei tarvitse olla työlle omistettua huonetta, riittää hyvin, että sille luodaan tietty tila. Taukojen aikana voi hyvinkin tyhjennellä tiskikonetta tai vaikka viedä roskat. Uskon ajatustyöskentelyn paranevan, kun välillä ottaa pieniä taukoja kotiaskareita tehden. Toimistolla saattaa hyvinkin käydä niin, että istutaan päivät pitkät ja ainoa jaloittelu tulee, kun nokka suunnataan kohti kahvikonetta. Työkavereiden kanssa puhutaan tauolla helposti myös työasioista, aivot eivät saa hengähtää missään vaiheessa.  

Ainakin minun innovatiivisuuteni kärsii paikallaistumisesta. Jos on oikein haastava pähkinä annettu purtavaksi, niin silloin ratkaisu löytyy usein vasta liikkumisen jälkeen. Se saattaa tulla lenkillä, salilla, tai saunassa. Mielestäni ei ole väärin ottaa taukoa liikkumisen muodossa, päinvastoin, varsinkaan kun se kohentaa mieltä ja parantaa omaa työtehokkuuttani.   

”Mieti, mieti, mieti.” Olisit ottanut kävelyn Puh, etkä istunut keltaisella takamuksellasi 8 h putkeen, niin ongelma olisi jo ratkaistu.  

Työvaatteisiin ei tarvitse panostaa samalla tavalla kuin toimistoon mennessä. Meininki on hyvin 1980-luvun Atari-mainen: vaatteilla ei väliä, tuloksilla on. Optimoimalla työskentelyä, parannat tuloksia.

Etätyöskentelyn myötä työmatkat vähenevät, joka vapauttaa aikaa. Tämä aika kannattaa mielestäni käyttää terveyttä kohentavaan uuteen rutiiniin, kuten aamukävelyyn, venyttelyyn, meditaatioon, rauhallisiin aamuihin tai aamujumppaan. Suosittelen kokeilemaan tätä venyttelyrutiinia, on yksi lemppareistani. Lyhyt ja helppo koko kehon setti, joka toimii aamuisin, päivisin tai iltaisin.  

Etänä tulee vähemmän keskeytyksiä. Toimistolla jatkuva tervehtiminenkin riittää keskeyttämään ajatuksemme. Tämä on yksi suosikeistani, uskon jatkuvien keskeytyksien olevan yksi suurimmista ongelmista työpaikoilla. Älypuhelimet ja sosiaalinen media ei tämän ohella ainakaan paranna keskittymiskykyämme.

((”Huomenta” * 5) + (2 min miten-menee-keskustelua” * 3)) * attention residue = 2.345 h tehotonta työaikaa (vähintään)

Muokkaa työpäivästä sinun näköinen

Itse vältän sähköpostia ja pikaviestimiä aamuisin. Avaan ne vasta sen jälkeen, kun olen työstänyt päivän tärkeimpiä asioita. Monesti ajatellaan, että Teamsin tai Skypen vihreä valo viestii meidän olevan töissä. Ajatus on kaunis, mutta huono. Tai ei se kyllä kauniskaan ole, se on itseasiassa aivan järjetön.

Kun tekee jotain tärkeää työtä, ei tarvitse olla jatkuvasti tavoitettavissa. Ei kai kirurgikaan leikkauksen ohella pidä kännykkää vieressään? Itse arvostan sitä mitä teen sen verran, että haluan antaa sille täyden keskittymiseni.

Ota etätyöskentely haltuun

Hyvinvoinnin kulmakivet koostuvat unesta, ravinnosta ja liikunnasta. Työskenteli missä tahansa, tulee näihin asioihin panostaa. Etätyöskentelyä kohennetaan hyvillä rutiineilla ja menetelmillä, eikä tule unohtaa hetkittäisiä irtaantumisia, eikä yhdessäoloa. Etätyöskentely pitää nähdä mahdollisuutena muokata työnteko itsensä näköiseksi, tulee miettiä miten siitä saa itsellensä parhaimmat puolet esille.

Toimiston tarjoamat mahdollisuudet työskentelylle on vain yksi tapa, eivätkä ne ole mitään absoluuttisia totuuksia jotka toimivat kaikille. Jo ennen koronaa muokkasin työpäivää rohkeasti itseni näköiseksi – aloitin usein etänä työstäen rauhassa tärkeimpiä asioita ilman keskeytyksiä, jonka jälkeen siirryin toimistolle. Nykyisin tulee harvemmin toimistolle mentyä, mutta saatan hyvinkin siirtyä kahvilaan tai kirjastoon työskentelemään.

Mieti mitkä haasteet vaivaavat sinua eniten, ja tee jotakin niiden eteen. Entä parhaimmat mahdollisuudet? Mieti miten saat niistä vielä enemmän irti.

Rakenna rohkeasti työpäivästä sinun näköisesi.

Alla muutamia vinkkejä, joilla päivää voi tehostaa. Muista, että sinulla on vapaat kädet tehdä niin kuin itsellesi parhaiten sopii.

  • Aina tulee panostaa uneen, ravintoon ja liikuntaan. Jos nämä sakkaavat etäilyn takia, panosta ensisijaisesti näihin.

  • Luo tila työskentelylle – kommunikoi selkeästi lapsille/puolisolle/kämppikselle milloin saa häiritä ja milloin ei.

  • Suunnittele työpäiväsi. Aloita päivä tärkeimmillä tehtävillä (priorisoi tehtävät ABCDE-menetelmää hyödyntäen).

  • Biohakkerikaupasta* löydät paljon tuotteita, joilla voit optimoida etätyöskentelyä (huomiona, että mikäli ostat tuotteita minun linkin kautta, saan minä siitä pienen osuuden).

  • Muista sisällyttää taukoja työpäivääsi. Varaa esim. kalenteriin aikaa tauoille, tee kolme Pomodoroa, jonka jälkeen pidä yksi pidempi tauko. Taukojen aikana voit hyvin tehdä kotiaskareita, aivosi saavat näin hetken hengähtää.

  • Vältä jatkuvaa istumista – mahdollista työskentely seisten kotona. Istumisen haitoista voit lukea täältä. Jos ei halua jatkuvasti seistä, suosittelen lämpimästi vieterituolia*.

  • Poistu välillä kotoa – kahvilassa tai kirjastossa on mukava työskennellä. Jos se ei onnistu, ehkä voit tehdä kävelyn, lenkin tai saliharjoituksen päivän aikana.

  • Pidä yhteyttä muihin – sovi työkavereittesi kanssa puheluita, jolloin keskustellaan vapaasti. Sovi tapaamisia muiden kavereiden kanssa, panosta sosiaalisen elämään mahdollisuuksien mukaan.

Jos kaipaat lisävinkkejä, suosittelen perehtymään seuraaviin kirjoutuksiin:

Seitsemän vinkkiä rentouttamaan mieltä korona-aikana

Aurinkoa risukasaan – Positiivinen mieli kuurina koronaan

Etäisin terveisin,

Kevin Husell

Previous
Previous

Kymmenen askelta huipputekijäksi

Next
Next

Priorisoi tekeminen ABCDE-menetelmän kautta