Pätkäpaastoa pätkissä osa 3/4 -Pätkiksen muut hyödyt

Tervetuloa takaisin jatkamaan yhteistä taivalta pätkäpaaston parissa. Vuorossa on pätkäpaastoon liittyvät terveyshyödyt.

Kertaus on opintojen äiti, joten käydään lyhyesti läpi mitä kahdessa ensimmäisessä osassa tapahtui. Edellisissä kirjoituksissa keskustelin siitä mitä pätkäpaastoaminen on ja mitä se ei ole. Kävin läpi tärkeimmät asiat painonhallintaan liittyen ja annoin vinkkejä pätkäpaaston aloittamiseen. Keskustelin aamupalan tärkeydestä ja annoin vinkkejä pätkäpaaston aloittamiseen.

Aikaisempiin kirjoituksiin pääset tästä ja tästä.

(4 min)

autofagia, paasto, autophagy, fasting

Pätkäpaastoaminen on kuin luonto. Kaunista.

Muutakin kuin painonhallintaa

Pätkäpaastoon liittyy paljonkin hyötyjä, jotka eivät kosketa painonhallintaa.

Miksi tämä on kiinnostavaa? Mielestäni siksi, että mediassa pätkäpaastoamiseen törmää usein työkaluna jolla pääsee vaatekauppaan ostamaan itsellensä pienempiä housuja, sillä se mielletään usein vain dieettinä. Tämän takia sen muut ulottuvuudet unohtuvat helposti.

Ennen kuin lähdetään selvittämään näitä hyötyjä, haluan tehdä selväksi etten ole lääkäri. Suojaan tällä nyt oman takapuoleni (lat. Culus), sillä kirjoitukseni eivät olet absoluuttisia totuuksia. Olethan skeptinen, kriittinen ja kyseenalaistava. Keskustele asioista muiden kanssa, tarvittaessa ota asia puheeksi asiasta tietävän lääkärin kanssa.

Pätkäpaasto säästää aikaa

No amount of money ever bought a second of time

Iron Man, Avengers: Endgame (2019)

Aika on rahaa. Harmillisesti sillä ei oikein voi ostaa lisää aikaa.

Suurin hyöty itselleni pätkäpaastoamisessa on ajankäytön optimoiminen. Aika tuntuu aina olevan kortilla. Jatkuva kiire ja hoppu yhteiskunnassa, loistaminen sosiaalisessa mediassa, koiranulkoiluttaminen, treenaaminen, viihteellä käynti, suosittujen sarjojen seuraaminen ja loputtomien muiden asioiden tekeminen tuovat todella paljon haasteita ajankäyttöön.

Sitten joku vielä suosittelee, että muistathan stressi-Erkki syödä 5-6 päivässä jottei elämäsi mene ihan päin Culusta. Tällainen jatkuva laiduntaminen ei ole mahdotonta, mutta itselleni ainakin se tuottaa haasteita.

En halua meal preppailla jokaista päivää ja suunnitella päivää siten, että minulla on aikaa mutustella milloin mitäkin. 5-6 kertaa päivässä aterioiminen vie minulta paljon aikaa. Lisäksi pitäisi joka päivä suunnitella mitä suuhunsa laittaisi, ruoka pitäisi valmistaa tai hankkia.

Jos olet henkilö jolle tuottaa tuskaa päättää minkä väriset sukat laitat aamulla jalkaan, ei tällainen elämäntyyli ainakaan sinun hyvinvointia kohenna, eikä stressiä vähennä. Sen uskallan luvata, vaikken mikään tohtori olekaan.

autofagia, paasto, autophagy, fasting

Olet mitä syöt. Älä syö roskaa, vaan pidä luonto siistinä.

Kun muutama vuosi sitten päätin lähteä kokeilemaan pätkäpaastoa, oli sen tuomat hyödyt ajanhallintaan vahvasti mielessä. Alla mainittuna tärkeimmät syyt, minkätakia pätkäpaasto soveltuu minulle. Sinä saatat mahdollisesti samastua näihin ajatuksiin.

Ajallisesti kannattavaa

  • Aamuisin minulla oli yleensä kiire ja en panostanut järkevään aamupalaan. Koin olevani suhteellisen stressaantunut, halusin nipistää aikaa kaikesta mahdollisesta.

  • Työni takia oli, ja on edelleen, haastavaa syödä 5-6 ateriaa päivässä.

  • Uskon sieluni olevan lievästi ylipainoinen. Kun syön useita kertoja päivässä, tulee minulle vain hirveä himo jatkaa syömistä ja fokus on jossain ihan muualla kuin töissä. Huomasin, että syödessäni useita kertoja päivässä aloin etäisesti muistuttamaan rantapalloa.

  • Suosin ruokailun yhteydessä suurempia annoksia, pienet annokset tekevät minusta lähinnä kiukkuisen.

  • Aikani meni siihen, että ajattelin jatkuvasti syömistä.

  • Pidän optimoimisesta, haluan saada mahdollisemman paljon aikaiseksi vähäisellä ajalla tai työllä. Ajattelin minulle jäävän enemmän aikaa jos syön vain muutaman kerran päivässä.

  • Huomasin fokuksen ja energiatasoni parantuvan, kun en syönyt aamupalaa. Aloin kysenalaistamaan sen pakollisuutta.

Pätkäpaaston muut terveyshyödyt

Pätkäpaastoamisen muita hyötyjä on jonkin verran tutkittu, ja listaan tähän tiivistettynä näitä hyötyjä. Mutta nämä ovat asioita, joita on ehkä vaikeampi itse todentaa, tai todistaa itse syy-seuraussuhdetta. Pätkäpaastoaminen voi:

  • parantaa insuliiniherkkyyttä (tasaisempi verensokeri) ja laskee verenpainetta

  • alentaa riskiä sairastua syöpään, diabetekseen, Alzheimeriin, reumaan ja metaboliseen oireyhtymään

  • parantaa hormonitasapainoa

  • kehossa kasvuhormonin HGH (Human Growth Hormone) tasot nousevat.

  • parantaa unenlaatua

  • tehostaa solujen uusiutumista, eli autofagiaa. Tämä myötä voi myös pidentää elinikää.

  • tehostaa keskittymistä, selkeyttää mieltä ja antaa energiaa (tämän kyllä allekirjoitan!)

  • vähentää makeanhimoa ja napostelua (allekirjoitan!)

Jos haluat perehtyä näihin hyötyihin tarkemmin, voit lukea niistä mm. täältä, täältä ja täältä. Mielestäni autofagia ja riskien vähentäminen eri sairauksiin kuulostaa hyvältä diililtä.

Siinä tämän kirjoituksen ajatukset. Toivottavasti kokemus oli viihdyttävä, ehkä opit jotain, ehkä minun ajatukseni herättivät sinussa ajatuksia.

Seuraavalla kerralla pohdin pätkäpaastoamista urheilun kannalta, ja kerron omia kokemuksia siitäkin.

Previous
Previous

Pareton periaate – Voinko hyödyntää sitä omassa elämässä?

Next
Next

Pätkäpaastoa pätkissä osa 2/4 - Aamupalan tärkeys